banner

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Δρόμοι της Ελιάς στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Δημοσιεύτηκε 30 Δεκεμβρίου, 2014 απο expotrof

AGORA των Δρόμων της Ελιάς – Πολιτιστικές Διαδρομές

Η ΙΔΕΑ

Δράσεις συλλογικού χαρακτήρα & αλληλεγγύης μοναδική ελπίδα για την αντιμετώπιση της κρίσης…

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της παγκοσμιοποίησης -εκτός όλων των άλλων- πλήττεται και η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, απειλείται η πολιτιστική ταυτότητα του πολίτη της Ευρώπης και οδηγούνται σε αφανισμό οι «θεματοφύλακες» της παράδοσης οι οποίοι τη συνθέτουν, τη διαφυλάσσουν και την παραδίδουν από γενιά σε γενιά. Αυτοί οι ξεχωριστοί πολίτες, μικροί παραγωγοί/τυποποιητές, χειροτέχνες, που με τη δράση, τις γνώσεις και την αγάπη τους για τις τέχνες, τα προϊόντα της γης τους και την παράδοση του τόπου τους, κράτησαν επί αιώνες ζωντανή αυτή την κληρονομιά επ’ ωφελεία του πολιτισμού και της τοπικής ανάπτυξης, συνιστούν το αναγκαίο Κοινωνικό Κεφάλαιο το οποίο λειτουργεί ως κρίκος, που κρατά δεμένες τις κοινωνίες μέσα στον χρόνο.
Μέσα στις αντίξοες συνθήκες της γενικευμένης πλέον κρίσης ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» πιστοποιημένος φορέας υλοποίησης πολιτιστικών διαδρομών και δράσεων ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου και βιώσιμης ανάπτυξης, από την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης σχεδίασε και προτείνει την “AGORA” των «Δρόμων της Ελιάς» – Πολιτιστικές Διαδρομές, μία πρωτοβουλία συλλογικού χαρακτήρα με στόχο:
• να αναδείξουμε τα προϊόντα μικρών παραγωγών/μεταποιητών αξιοποιώντας την αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα “terroir” και το γεγονός ότι οι καταναλωτές είναι όλο και πιο πρόθυμοι να επιλέξουν προϊόντα που αντιπροσωπεύουν αξίες αισθητηριακές, συναισθηματικές, πολιτιστικές, αισθητικές και ηθικές.
• να προβληθούν/ενισχυθούν οι μικροί παραγωγοί/μεταποιητές, για να κερδίσουν ένα χώρο αυτονομίας και να σταθούν απέναντι στην ισχύ των πολυεθνικών και των πανίσχυρων μεγάλων δικτύων διανομής.
• να ενισχυθούν οι παραγωγοί θεματοφύλακες του ευρωμεσογειακού πολιτισμού και, μέσω αυτών, η συλλογική μνήμη των ευρωπαίων πολιτών/καταναλωτών και η ιστορική πολιτιστική συνέχεια.
• να δημιουργηθούν ευκαιρίες που θα επιτρέψουν στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές να ανταποκριθούν θετικά και να ξεχωρίσουν σε ένα όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Από το 1998, οι οδοιπόροι των «Δρόμων της Ελιάς» με το δικό τους δοκιμασμένο τρόπο σε περισσότερες από 22 χώρες,
• υιοθετούν τη στρατηγική των παραδοσιακών καραβανιών και των υπαίθριων παζαριών,
• γίνονται ιχνηλάτες, προπομποί, πρεσβευτές και σύμμαχοι για τους ευρωπαίους καταναλωτές και μικρούς έλληνες παραγωγούς/μεταποιητές, καθιστώντας τους αλληλέγγυους και συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια,
• μετατρέπουν κάθε αγροτικό προϊόν από απλό αντικείμενο κατανάλωσης σε στοιχείο της παράδοσης προσελκύοντας έτσι την προσοχή του ευρωπαίου καταναλωτή, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες επιτυχίας για μια θέση στην αγορά αλλά και της αύξησης της επισκεψιμότητας στην περιοχή προέλευσής του.

Με διαπιστωμένο το αυξημένο ενδιαφέρον των ευρωπαίων κατοίκων των αστικών κέντρων για την ύπαιθρο σε όλες της τις διαστάσεις: τουρισμός, πολιτισμός, τρόφιμο, παραγωγή, ψυχαγωγία, φύση, κατοίκηση, ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» αναδεικνύει την ιστορία των προϊόντων και των τόπων προέλευσής τους. Με γνώμονα αυτή την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα τις εντάσσει στη συνέχεια στο δίκτυο Ευρωπαϊκών πολιτιστικών διαδρομών, με την ιδιότητα του μοναδικού Ελληνικού φορέα πιστοποίησης πολιτιστικών διαδρομών από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Έτσι διαφοροποιείται το τουριστικό προϊόν μέσω της δημιουργίας νέων προτάσεων θεματικού τουρισμού που απαντούν στις νέες απαιτήσεις ικανοποιώντας τις νέες κατηγορίες τουριστών που δεν ζητούν απλά ένα ταξίδι αλλά μια πολιτιστική διαδρομή στον χρόνο και στον χώρο, μια διαδρομή ανακάλυψης άγνωστων πτυχών του σύγχρονου πολιτισμού.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Η «AGORA» των «Δρόμων της Ελιάς» είναι μια γιορτή ανοικτή σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ανεξερεύνητες όψεις της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Μεσογείου, να γνωρίσουν νέες γεύσεις και να αγοράσουν αυθεντικά φυσικά προϊόντα ποιότητας.

Αυτά τα αγαθά εμπιστοσύνης, τοποθετημένα σε αρχιτεκτονικές κυψέλες συνοδεύονται από κείμενα και εικόνες που υφαίνουν την ταυτότητά τους, τονίζουν την αυθεντικότητα και τη διαφορετικότητα τους, δια- μορφώνοντας μια αναγνωρίσιμη υπεραξία και καλύπτοντας πλήρως τις προσδοκίες των καταναλωτών.

Η “AGORA” των «Δρόμων της Ελιάς» πραγματοποιείται σε κεντρικά σημεία μικρών και μεγάλων πόλεων των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν επιλεγεί με κριτήριο την αγοραστική τους δύναμη, τη γαστρονομική τους κουλτούρα και τη πολιτιστική τους ταυτότητα με τη συνεργασία των κατά τόπους Δημοτικών αρχών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Unseco.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
• Την “AGORA” της Μεσογείου ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη παρουσίαση και πώληση των προϊόντων των συμμετεχόντων τυποποιητών
• Επιδείξεις ελληνικής κουζίνας, μαθήματα/συμβουλές μαγειρικής, γευσιγνωσία & οινογνωσία.
• Κεράσματα από τους οδοιπόρους της ελιάς & μουσικές γέφυρες με τοπικές μεσογειακές μουσικές
• Εμπορικές συναντήσεις παραγωγών με μικρά δίκτυα διανομής, Delicatessen καταστήματα και Gourmet εστιατόρια
• Παιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους με θέμα την Μεσόγειο της Ελιάς και την Μεσογειακή Δίαιτα
• Εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας/πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης & της UNESCO
• Προβολή γαστρονομικών προορισμών, παραγωγών/τυποποιητών και των προϊόντων τους με ευφάνταστους τρόπους
• Φόρουμ με θέμα τον γαστρονομικό πολιτισμό της Ευρώπης και την ανάγκη διαφύλαξής του με την συμμετοχή των κατά τόπους Δημοτικών Αρχών, των τοπικών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, Πανεπιστημίων και άλλων φορέων
• Διαγωνισμούς και κληρώσεις με δώρα

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Τον συντονισμό της πρωτοβουλίας “AGORA” – Πολιτιστικές Διαδρομές έχει ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» με την επίβλεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης και για την επιτυχία της συνεργάζεται με τις εταιρείες:

Lotus Business Consulting Α.Ε. η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον αγροδιατροφικό τομέα στoν οποίο δραστηριοποιείται από το 2000 και μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσε να είναι πρωτοπόρος στην παροχή υπηρεσιών στο χώρο των τροφίμων και των ποτών και να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας στην Ελλάδα. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη κατά το Διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2008 & περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14001:2004.

Knowledge Broadband Services Α.Ε. Με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια στην ανάπτυξη προηγμένων διαδικτυακών εφαρμογών, παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες ( e-services, broadband services, κλπ) προς τους Φορείς Περιφερειακής Ανάπτυξης, Αυτοδιοίκησης, Ερευνας και Γνώσης (Επιμελητήρια, Περιφέρειες, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικούς Φορείς, Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ινστιτούτα, Αναπτυξιακές Εταιρείες, Φορείς Καινοτομίας, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, κλπ) και στους κύριους Τομείς της περιφερειακής οικονομίας (Τουρισμός, τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα, Εξαγωγείς, κλπ).

TALANTON Business Consulting and Marketing Services Α.Ε. που δραστηριοποιείται στο management, τις πωλήσεις, το merchandising και σε δραστηριότητες marketing. Ιδρύθηκε το 1996 και ασκεί τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Από το 2002 έχει εγκαταστήσει και εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης και ποιότητας που πληροί τις προδιαγραφές του διεθνούς προτύπου ποιότητας ISO 9001:2008 με πιστοποίηση από την TUV Rheinland Group, στο πεδίο «Παροχή υπηρεσιών Marketing μέσω Merchandising και ανάπτυξη δικτύων πωλήσεων».

Nomades IKE εταιρεία διαχείρισης μη κερδοσκοπική, ιδρύθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό
«Δρόμοι της Ελιάς» και τους εμπλεκόμενους με τη πρωτοβουλία “AGORA”, διαθέτει έμπειρη διεθνή εκτελεστική ομάδα και έχει αναλάβει μια αποστολή:

να φθάνουν τα αγαθά στις αγορές του κόσμου… με συνέπεια, με καλή οργάνωση και με εξαιρετικά χαμηλό κόστος!

Η “AGORA” των «Δρόμων της Ελιάς» είναι μια…

… πράξη αλληλεγγύης και εξωστρέφειας, μια επωφελής για το εμπόριο και τον πολιτισμό

… καινοτόμος πρωτοβουλία στον αντίποδα των οικονομιών κλίμακας και των υπεραγορών
… πρωτότυπη πρόταση επιβίωσης των «θεματοφυλάκων» του λαϊκού πολιτισμού της Μεσογείου στον σκληρό κόσμο των αγορών και του «επιστημονικού» Μάρκετινγκ
… ηχηρή αντίσταση στον εξοντωτικό ανταγωνισμό των αγροτικών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από τα μεγάλα δίκτυα διανομής και της παγκόσμιας βιομηχανίας των απομιμήσεων κάθε παραδοσιακής αυθεντικής δημιουργίας.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ AGORES ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΩΡΑ!
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
ΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Γιατί… η «AGORA» των “Δρόμων της Ελιάς”

είναι το καρτέλ των μικρών!
Η εκδήλωση Agora θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου 2015, ημέρα Παρασκευή στο πλαίσιο της 2ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό, της έκθεσης που αναδείχθηκε σε γεγονός ορόσημο για την κατηγορία των ελληνικών τροφίμων και ποτών από την πρώτη κιόλας διοργάνωση της. Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της για δεύτερη συνεχή χρονιά από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό και αποτελεί το πιο σημαντικό ραντεβού της χρονιάς για τους επαγγελματίες του κλάδου και την πιο απολαυστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

Συμπληρώστε τα στοιχεία της επιχείρησής σας (MΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ)

Τα στοιχεία με * είναι υποχρεωτικά

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Συμπληρώστε την επωνυμία της επιχείρησής σας

Συμπληρώστε τον υπεύθυνο της επιχείρησης για τα θέματα της έκθεσης

Παρακαλώ επιλέξτε τον κλάδο που ανήκετε

Συμπληρώστε το σταθερό τηλέφωνο της επιχείρησης

Συμπληρώστε ένα κινητό που μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας

Συμπληρώστε το email σας

ΧΩΡΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Συμπληρώστε τα τετραγωνικά μέτρα που σας ενδιαφέρουν κατα προσέγγιση

Γράψτε μας το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο

Αποδέχομαι τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην έκθεση

Σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε μέρος με περίπτερο στην έκθεση παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο

Φόρμα ενδιαφέροντος

Γίνε Εκθέτης της 6ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ