LAZAROU Λαζάρου Λευτέρης

Λευτέρης Λαζάρου ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Λευτέρης Λαζάρου

Λευτέρης Λαζάρου

Γεννημένος το 1952 από πατέρα καραβομάγειρα, ο Λευτέρης Λαζάρου δεν σκέφτηκε ποτέ να ακολουθήσει διαφορετική πορεία στη ζωή του. Στα δεκαπέντε του χρόνια αρχίζει να ακολουθεί τον πατέρα του τα καλοκαίρια στις κουζίνες των πλοίων. «Χαιρόμουν όταν έβλεπα να φτιάχνει ο πατέρας μου ένα πιάτο για τους φίλους του στο ταβερνάκι της γειτονιάς ή στο σπίτι μας. Με γοήτευε. Έτσι του ζήτησα να με πάρει μαζί σε κάποια ταξίδια με το πλοίο». Από λιμάνι σε λιμάνι οι παραστάσεις αλλάζουν, και μαζί τους οι άνθρωποι και οι κουλτούρες.

Στα δεκαοκτώ του αρχίζει να δουλεύει επαγγελματικά σε κουζίνες ξεκινώντας από την Ιταλία και περνώντας από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Τον Οκτώβριο του 1987 στην οδό Διστόμου στον Πειραιά γεννιέται το Βαρούλκο.

Την εποχή εκείνη στην εστιατορική σκηνή της Αθήνας κυριαρχούν τα γαλλικά, ιταλικά και ξένα εστιατόρια. Το ψάρι το βρίσκει κανείς στις ψαροταβέρνες οι οποίες συνήθως το προσφέρουν ψητό ή τηγανητό, ή το πολύ πολύ φτιάχνουν μια σουπιά με σπανακόρυζο, ένα καλαμάρι γεμιστό, ένα χταπόδι στιφάδο. Ο Λαζάρου, ανήσυχος γαστρονομικά, διαλέγει έναν διαφορετικό δρόμο. “Ήθελα να φτιάξω το δικό μου χώρο και να ασχοληθώ με τη θαλασσινή τροφή και πρόταση, αλλά κάνοντας κάτι που δεν το έκανε κάποιος άλλος.” Μια καινούρια κουζίνα αρχίζει να αναδύεται από την κουζίνα του Βαρούλκου. Η σούπα με το μελάνι σουπιάς, το καλαμάρι με το πέστο, το ριζότο με το χρυσόφυλλο κι ο λαχανοντολμάς με τον κιμά καραβίδας, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που βγαίνουν και όχι μόνο ενθουσιάζουν το κοινό, αλλά στις μέρες μας πλέον φτάνουν να θεωρούνται κλασικά. H ζαργάνα, η κατσούλα και άλλα άσημα ψάρια και θαλασσινά βγαίνουν από την αφάνεια και γίνονται πρωταγωνιστές περίφημων δημιουργιών όπως η πεσκανδρίτσα στον ατμό με ρίζες σέλινου και γλυκό άσπρο κρεμμύδι Ζακύνθου. “Με προκαλεί το να ασχοληθώ με μια καλή, αλλά ταπεινή πρώτη ύλη”, λέει ο ίδιος.

Το εστιατόριο αποκτά αναγνώριση και γίνεται σύντομα στέκι δημοσιογράφων, πολιτικών και καλλιτεχνών και επιχειρηματιών του ναυτιλιακού κόσμου. Ο Χατζιδάκις, η Μερκούρη, η Αρβελέρ, ο Τσαρούχης αλλά και ξένες προσωπικότητες (Μαντέλα, Ντ’ Αλέμα) περνούν από τα τραπέζια του. Το 1994 μετακομίζει σε μεγαλύτερο χώρο στην οδό Δεληγιώργη και οι επιβραβεύσεις έρχονται η μία μετά την άλλη.

Η διεθνής αναγνώριση φτάνει το 2002 με το αστέρι Michelin, το πρώτο που κατακτά έλληνας σεφ ο οποίος μάλιστα μαγειρεύει ελληνική κουζίνα. Η κουζίνα του Λαζάρου όμως δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζει να είναι ανήσυχη και να εξελίσσεται, και το ίδιο εξελίσσεται και το μαγαζί το οποίο μετακομίζει στην οδό Πειραιώς το 2004. Η δημιουργική επέμβαση σε κλασικές συνταγές βάζει τον Λαζάρου μέσα σε εκείνους που άνοιξαν τον δρόμο για τη Νέα Ελληνική Κουζίνα της εποχής μας.

Το 2014 το Βαρούλκο επιστρέφει στον Πειραιά, στον τόπο όπου γεννήθηκε. Και η δημιουργία συνεχίζεται, με τον Λαζάρου κάθε βράδυ παρόντα πίσω από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια, αλλά και ανάμεσα στο κοινό του και τα τραπέζια, γιατί γι’ αυτόν “η μεγάλη διάκριση έρχεται από τον κόσμο, όταν έξω στη σάλα κάποιοι άνθρωποι χαμογελάνε, κάποιοι ευχαριστιούνται με αυτό που τους προσφέρω…”

Ο σεφ-Διακρίσεις και δραστηριότητες

Βραβεία/διακρίσεις

Guide Michelin: Το 2002 ο Λευτέρης Λαζάρου ήταν ο πρώτος έλληνας σεφ που πήρε αστέρι Michelin, για το εστιατόριό του Βαρούλκο, το οποίο αστέρι διατηρεί έως σήμερα.
Χρυσοί Σκούφοι του περιοδικού Αθηνόραμα: Κάθε χρόνο από το 1993 το Βαρούλκο κερδίζει “Χρυσό Σκούφο” στην ετήσια τελετή που οργανώνεται από το περιοδικό Αθηνόραμα. Είναι το μόνο εστιατόριο με συνεχή παρουσία τόσα χρόνια.
Βραβεία Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας: Το 2006 ο Λαζάρου παρέλαβε το “Βραβείο Συνολικής Προσφοράς” των Βραβείων Gourmet που οργάνωνε το ένθετο περιοδικό Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Από το 2007 έως το 2011 (τα Βραβεία δεν συνέχισαν τη λειτουργία τους μετά) το Βαρούλκο έπαιρνε Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στην Αθήνα.
Βραβεία “Άντρας της χρονιάς” από το περιοδικό Status: Το 2007 και το 2009 ο Λευτέρης Λαζάρου ψηφίστηκε “Σεφ της Χρονιάς” από τους αναγνώστες του περιοδικού Status.

Δραστηριότητες / Προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό

Ο Λευτέρης Λαζάρου έχει πολύ δραστήρια παρουσία σε δραστηριότητες και συνέδρια, και συμμετοχή σε διεθνή γεύματα, ειδικά όσον αφορά την προώθηση της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό.

Το 2014 η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαρία Δαμανάκη, ξεκινά την ελληνική καμπάνια “Αφήνω τον γόνο να γίνει γονιός” στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας “Inseparable” για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας στην Ευρώπη και ανακηρύσσει τον Λευτέρη Λαζάρου έναν από τους τρεις πρεσβευτές καλής θέλησης για την καμπάνια στην Ευρώπη.
Τον Σεπτέμβριο του 2008 είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του δημάρχου του Σικάγο, Richard M. Daley, στο πρώτο Gourmet Festival του Σικάγο στο Millennium Park.
Το 2007 συμμετέχει στις “Greek Culinary Weeks” που οργανώθηκαν από το Kerasma (μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την προώθηση του ελληνικού φαγητού, κρασιού και αποσταγμάτων στο εξωτερικό, στην οποία έπαιξε ενεργό ρόλο και ο ίδιος) σε συνεργασία με το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Ισπανίας “El Corte Inglés”. 
Για έναν μήνα τα 73 εστιατόρια των πολυκαταστημάτων σε όλη την Ισπανία, πρόσφεραν το μενού του “Kerasma” στους επισκέπτες τους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ελληνικά πιάτα μαγειρεμένα από ισπανούς σεφ υπό την επίβλεψη του Λευτέρη Λαζάρου.
(http://www.kerasma.gr/UserFiles/KERASMA_MENU_ESP.pdf)

Δείτε επίσης τις συνεργασίες του με το περιοδικό Greek Gourmet Traveller του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

http://www.kerasma.gr/UserFiles/File/GREEKGOURMET_VOL_05.pdf

Το 2007 μαγειρεύει στο Gala Dinner στη λήξη του Copa América στο Club Náutico de Valencia στη Βαλένθια της Ισπανίας.
Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, Αθήνα 2004, τον προσκαλεί να εκπροσωπήσει την ελληνική κουζίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ, το 2000 στην Αυστραλία.
Το 1999 συνεργάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών για την προετοιμασία των επίσημων δείπνων του υπουργείου.
Το 1998 μαγειρεύει για τους προσκεκλημένους της ελληνικής κυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση HELEXPO στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Έχει επίσης ταξιδέψει στην Αργεντινή, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμό Ελαιολάδου, προωθώντας το ελληνικό ελαιόλαδο και την ελληνική κουζίνα.
Έχει διδάξει μαθήματα ελληνικής κουζίνας σε μία από τις πιο διάσημες γαστρονομικές σχολές στον κόσμο, το Culinary Institute of America (CIA).

Βιβλία και εκδόσεις

Λευτέρης Λαζάρου, «Βαρούλκo, Χρώματα, αρώματα και γεύσεις» (Ελληνικά Γράμματα, 2006), ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τα είκοσι χρόνια του Βαρούλκου.

Ο Λαζάρου έχει δημοσιεύσει συνταγές του σε πλήθος περιοδικών και σήμερα συνεργάζεται με το ένθετο ΒΗΜΑGourmet της εφημερίδας ΒΗΜΑ της Κυριακής.


Σχετικά Event

×
Ακολουθήστε μας στο Facebook
Όχι ευχαριστώ
×
Μοιραστείτε το στο Facebook
Share
Όχι ευχαριστώ